Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου....

Μ. Πέμπτη - Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και οι ύμνοι που ψάλλονται  είναι σχετικοί με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό.
Το βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, μεταξύ  5ου και το 6ου Ευαγγέλιου ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.
 Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του Ιησού από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση!

«Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του... «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;» Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.»

''Η πατρίς κρεμάται επί ξύλου'' καθημερινά 6 χρόνια τώρα και σε κάθε αξιολόγηση ψηφίζονται ''ομαδικές εκτελέσεις'' των πολιτών της... δίκη ... καταδίκη και Σταύρωση! ...Βρισκόμαστε και στη δική μας Μ. Πέμπτη καιρό τώρα, οδηγούμενοι σε έναν Γολγοθά σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι!...
Και η Ανάσταση φαίνεται πως αργεί για μας! Μαζί με το Θείο Δράμα, ο καθένας ξεχωριστά βιώνει το δικό του! Καιρός λοιπόν να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, να σκύψουμε πάνω από το δράμα του διπλανού, του απέναντι, αν εμείς για την ώρα είμαστε θεατές ... να χαϊδέψουμε τις δικές μας πληγές και να απαλλαγούμε από τα αγκάθια που τυχόν έχουν φωλιάσει στις ψυχές, στερώντας μας τη χαρά και τη ζωή! Ας ευχηθούμε μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου και τη δική μας Ανάσταση ... Ανά(σ)ταχη Πνεύματος και Ψυχής, λύτρωση από βάρη και το Αναστάσιμο Φως να φωτίσει όλα τα θολωμένα μυαλά του Πλανήτη που οδηγούν τους λαούς στο σκοτάδι και στο θάνατο! 
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα φίλοι μου με υγεία, αγάπη και χαρά!
=======
Ν. Παπουλάκου



Δεν υπάρχουν σχόλια: